Het is voor ouders niet altijd vanzelfsprekend om hun kinderen met de fiets naar school te sturen door het drukke verkeer. Nochtans leren kinderen het verkeer alleen meer goed inschatten als ze er ook regelmatig zelf aan deelnemen, zeggen experts. De boodschap aan de ouders: fiets met je kinderen mee naar school en wijs ze telkens opnieuw op de risico’s.
Vroeg geleerd…
- Om van kinderen goede en zelfstandige fietsers te maken, begin je best vroeg. Jonge kleuters doen op de loopfiets ervaring op en krijgen evenwichtsgevoel.
- Eens je kinderen zelfstandig kunnen fietsen, laat je ze oefenen op het trottoir of op een andere plek met weinig of geen gemotoriseerd verkeer
- Gebruik de fiets zoveel mogelijk als dagelijks verplaatsingsmiddel.
- Geef tips (bijvoorbeeld: « let op autodeuren die plots kunnen opengaan ») en blijf die herhalen!
In tegenstelling tot wat men soms denkt, raken kinderen vooral betrokken bij een verkeersongeval omdat ze zélf afgeleid zijn, niet de autobestuurders.
Naar school met de fiets, Wat kan je doen als ouder?
- Een fietshelm dragen. Een helm verhoogt de veiligheid van de fietser aanzienlijk.
- Stippel een veilige route uit. De schoolverzekering verzekert het normale traject tussen thuis en school. Dat hoeft dus niet de kortste weg te zijn.
- Heeft je kind, tussen ongeveer 10 en 12 jaar, voldoende fietsvaardigheid om zelfstandig naar school te fietsen? Verken de route dan (meermaals) samen vooraf en bespreek de gevaarlijke punten en maak eventueel precieze afspraken: hier altijd stoppen, daar oversteken, …
- Een nieuwe fiets is een echte investering. Zou je kind hem nog kunnen missen? Vast niet. Je zorgt dus het best dat hij goed verzekerd is voor elke onverwachte beschadiging, vernieling of diefstal.
5 extra tips
- Ga na of je kind de nodige fietsvaardigheden bezit. Kan het achterom kijken en zijn arm uitsteken zonder uit te wijken? Kan het de afstand en snelheid van voertuigen inschatten? Is het zich bewust van mogelijke gevaren in het verkeer?
- De snelste of kortste weg naar school is niet altijd de veiligste. Zoek daarom de veiligste route, zonder drukke wegen of gevaarlijke kruispunten.
- Oefen met je kind hoe het kan communiceren met automobilisten. Toon hoe je oogcontact maakt met bestuurders om te zijn dat ze je gezien hebben, en hoe je je arm uitsteekt om aan te duiden waar je naartoe wil.
- Neem de tijd om de schoolroute samen met je kind te verkennen, bij voorkeur terwijl het zijn rugzak of schooltas draagt. Zelfs als je kind nog op dezelfde school zit als vorig schooljaar, is de verkeerssituatie misschien veranderd. Toon gevaarlijke punten zoals drukke uitritten en kruispunten.
- Breng je de fiets van je kind naar de fietsenmaker voor een grondige controle,
Heb je nog vragen? Wij zijn er om te helpen!
Wij, de medewerkers van je vertrouwde KBC-kantoor, blijven voor je klaarstaan.
Samen vormen we een team van experten, om je te helpen, waar en wanneer jij wilt!
Lees de volledige artikels op: radio2.be & touring.be